In zijn bestseller Waarom Wandelen legt Sven Ornelis uit waarom wandelen ook effectief ideaal is voor een betere gezondheid.
Door regelmatig te wandelen zullen je spieren en ook je botten versterken en daardoor is de kans minder groot dat er osteoporose ontstaat. Maar ook voor de aanmaak van kraakbeen, het elastische weefsel tussen je botten is het prima. En dat is erg belangrijk, want bij veel mensen die wat ouder worden wordt het kraakbeen in de gewrichten veel dunner, en door te wandelen kun je dat risico aanzienlijk verkleinen. Daardoor blijf je soepeler bewegen.
Wandelen is goed voor je hersenen. De kans op het krijgen van Alzheimer vermindert met twintig tot wel vijftig procent wanneer je fysiek actief blijft, en dus regelmatig beweegt.
Wanneer je geregeld wandelt zal je bloeddruk verlagen en ook het cholesterolgehalte in je bloed. Het risico op hartproblemen daalt al met vijftig procent als mensen één uur per week actief zijn. Door dagelijks te wandelen is het gezondheidseffect nog groter.
Door veel te wandelen zal het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen aanzienlijk toenemen.
Wandelen stimuleert de stofwisseling en is ook goed tegen verstoppingen van de darmen.
Door dagelijks te wandelen zou het risico op het krijgen van diabetes type 2 met maar liefst 58 procent afnemen.
Wandelen werkt ook heel goed tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.
Door geregeld te wandelen verkleint de kans op borst-, darm- en baarmoederkanker. De overlevingskansen van mensen met darmkanker verdubbelen als ze elke dag een uur of meer wandelen.
Meer tips over hoe je gezonder en slanker kunt worden door te wandelen kun je lezen in het boek www.waaromwandelen.be van Sven Ornelis dat al aan zijn derde druk toe is.